Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του #49

  • Published on: 23 January 2019
  • Seller: DACOR Advertising
Front and Contents: 

Μετά από πολλά χρόνια, επιτέλους έτρεξαν ξανά τα ποτάμια και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Τουλάχιστον δηλαδή, στον τομέα της επιβίωσής μας καθώς νερό ίσον ζωή. Ας ελπίσουμε ότι από τη μια οι άνθρωποι δεν θα είναι τόσο σπάταλοι με το νερό και από την άλλη θα μας θυμάται ο Θεούλης λίγο πιο συχνά.  Αλιευτικά τώρα, το γεγονός ότι ρέει γλυκό νερό στη θάλασσα είναι κι αυτό ένα σημείο αναφοράς. Βλέπετε η τροφική αλυσίδα επεκτείνεται και υπάρχουν καλύτερες συνθήκες για την αναπαραγωγή των ψαριών, αλλά και την προσέλκυση περισσότερων ψαριών κοντά στις ακτές.  Ας μην ξεχνάμε ότι, ιδιαίτερα στα παλιά χρόνια, οι εκβολές των ποταμιών θεωρούνταν ως οι καλύτεροι ψαρότοποι.

Πέραν όμως από τα νερά δεν θα πάψει ποτέ να είναι αναγκαία η σωστή και ορθολογιστική διαχείριση των αλιευτικών μας αποθεμάτων. Κάναμε ναυάγια, κάναμε πάρκα, θέσαμε απαγορεύσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σωστή και αποτελεσματική αστυνόμευση, όπως επίσης και παραδειγματικές τιμωρίες για τους παράνομους. Κυριότερο όμως όλων ίσως να είναι η παιδεία και η κουλτούρα. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων και ενεργειών για καλλιέργεια αλιευτικής παιδείας, αλλά και προστασίας του θαλάσσιου κόσμου. Υπάρχει Επίτροπος Περιβάλλοντος, υπάρχει Υπουργείο Φυσικών Πόρων, υπάρχει το Τμήμα αλιείας, υπάρχουν οι επαγγελματίες του χώρου και υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι που ασχολούνται με τη θάλασσα αλλά και με το ψάρεμα. Θα πρέπει, επιτέλους, να συντονίσει κάποιος ένα σχέδιο μόνιμο για καλλιέργεια παιδείας, έτσι ώστε όσο περνάνε τα χρόνια η ανάγκη για αστυνόμευση και τιμωρία να μειώνεται.

Δυστυχώς, οι ανεγκέφαλοι και οι  επιδειξιομανείς δεν θα εξαφανιστούν ποτέ. Πρόσφατα νεαρός Κύπριος έμπαινε σε ελληνικό site για ψάρεμα και επιδείκνυε τις ψαριές του, οι οποίες περιλάμβαναν μικρούς ροφούς και μικροσκοπικούς σαργούς. Τι και αν τον έβριζαν οι αγανακτισμένοι Έλληνες ψαράδες. Αυτός συνέχιζε να προβάλλει με καμάρι τις παράνομες ψαρευτικές του επιτυχίες.  Εκεί είναι που χρειάζεται ένα δυναμικό Τμήμα Αλιείας, το οποίο να εντοπίζει αυτούς τους τύπους και με τη στήριξη μιας αυστηρής  νομοθεσίας να τους τιμωρεί παραδειγματικά. Γιατί πέραν του ότι γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς, οι θάλασσες αδειάζουν εξαιτίας αυτών των αποβρασμάτων.

Ας ελπίσουμε ότι η καινούργια χρονιά θα ξεκινήσει θετικά και σε άλλους τομείς, και ότι θα έχουμε την ανάλογη συνέχεια.

Καλό χειμώνα και ραντεβού ξανά την άνοιξη. 

Με εκτίμηση
Άριστος Αριστείδου

€2.00 VAT included